Парламентът прекрати концесията на пристанище Росенец“Народното събрание прекрати окончателно концесията пристанище

...
Парламентът прекрати концесията на пристанище Росенец“Народното събрание прекрати окончателно концесията пристанище
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Управляващите взеха „Росенец“ от „Лукойл“; Солени сметки за клиентите на заведения

Парламентът приключи концесията на пристанище „ Росенец “
Народното събрание приключи дефинитивно концесията пристанище „ Росенец “, която от десетилетие и за десетилетия напред се държеше от съветската компания „ Лукойл “. В един ден депутатите гласоподаваха и на първо, на второ четене измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.
„ Главболгарстрой “ стартира същинската работа по разширението на „ Чирен “
Консорциумът „ Тех Енерджи Експанжън “, в който водещ сътрудник е „ Главболгарстрой “, стартира работа по надземната част от плана за удвояване на потенциала на газохранилището „ Чирен “. Днес, по време на специфична гала на територията на оборудването, беше даден формален старт на дейностите.
Спукването на имотния „ балон “ ще е мъчително
Вярата, че лихвите ще останат ниски вечно подхранваше „ парадайса на нелепостта “, както се изрази някогашният ръководител на Английската централна банка (АЦБ) Мервин Кинг. Никъде това не е по-видимо от края на взрива на международния заможен пазар, който в този момент се трансформира в провал, като цените в целия свят стартират да падат. В интерес на истината, след толкоз доста спекулации и надценяване поради незадоволителното предложение на нови жилища, здравословна промяна е тъкмо това, от което доста общества се нуждаят.
КЗП разгласи за неприемливи цените на грамаж в заведенията
Недопустимо е цените в заведенията да се афишират за грамаж, с изключение на в екзотични случаи на предлагани живи риби. Но тогава приказваме по-скоро за самостоятелна оферта към потребителя. Цената би трябвало да бъде оповестена за точния грамаж на порцията. Това съобщи Игнат Арсенов, основен шеф в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).
Да трансформираш ориси: Жената, която гради мостове сред учениците и бизнеса
Дейна, изобретателна и намираща решения. Така разказва себе си Зорница Миткова, която е родом от Плевен, където е приключила и локалната математическа гимназия. Оказва се обаче, че математиката не е нейният път и се записва да учи “Връзки с обществеността ” в СУ “Св. Климент Охридски ”. Тя не съжалява за решението си, даже в противен случай – в тази компетентност тя намира себе си, стартира да работи още от първи курс и след това за нея се отварят доста порти.
ЕЦБ хареса законопроекта за въвеждане на еврото, само че има забележки
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) хареса законопроекта на България за въвеждането на еврото. Това стана ясно от становище на институцията по план за промени в българския Закон за платежните услуги и платежните системи.
Българската Solarpro ще построи 40 MW слънчев парк в Румъния
Българската Solarpro ускорява румънското си наличие, подписвайки контракт с Horia Solar Invest One за създаване и създаване на 40 MW слънчев фотоволтаичен (PV) парк в западния окръг Арад, Румъния.
Българска компания сътвори AI платформа за търговия с коли в Съединени американски щати
Българска платформа с изкуствен интелект усъвършенства процеса по покупко-продажба на коли в Съединени американски щати. Тя е основана от „ Сирма Солющънс АД “. Тя е особено основана за американската Automotive Industry Communication Platform и разрешава интервенциите да се рационализират и да се усъвършенстват всички процеси по веригата в търговията с коли.
„ Лобистки ремонти на парче “: Архитектите желаят облекчени процедури в строителството
„ Лобистки “ и „ на парче “ – по този начин Камарата на архитектите в България (КАБ) разказа измененията в Закона за устройство на територията, направени през последните 22 години. Законът е минал 130 директни ремонти и то такива, които в допълнение утежняват капиталовия развой, основават условия за корупционни практики и доста постоянно обслужват частни ползи.
Equinix разшири втория си център за данни в София
Американската компания за цифрова инфраструктура Equinix е разширила активността на своя втори център за данни в България. Инвестицията е за 11 милиона евро и ще удвои настоящия потенциал във връзка с броя шкафове (CabE), излиза наяве от известие на компанията.
Окончателно депутатите утвърдиха сдруженията с изменчив капитал
С огромно болшинство депутатите утвърдиха на второ четене новото юридическо лице в българския юридически мир – Дружество с изменчив капитал (ДПК). То е ориентирано към стартъпите, като след гласуването в пленарна зала Българската предприемаческа асоциация (BESCO) разгласи, че тя е основател на измененията.
Тол системата ще се свърже с Национална агенция за приходите, само че какво от това?
Тол системата да бъде непосредствено обвързвана с Националната организация по приходите (НАП), тъй че да подава в действително време информация за събираемостта на таксите. Такова предложение прави дребната коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ с промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, които ще доведат до смяна и в Закона за пътищата.
Сдружение „ Деветашко плато “, което основава селска бизнес среда
Историята на Сдружение “Деветашко плато ” стартира, когато Ива Таралежкова става снаха в село Кърпачево. До оня миг тя работи със своята колежка Велислава Чилингирова, която също има връзка с едно от селата в региона – в друга столична организация, където се предизвиква гражданската интензивност. Повлияни от това, двете дами вземат решение да опитат да засилват развиването на селата в ловешкия район.
Министерски съвет утвърди основаването на института за разбори на Асен Василев
Правителството утвърди основаването на Институт за стратегически разбори и прогнози под директното послушание на финансовия министър Асен Василев. Именно негова бе и концепцията за новото звено, а предлагането за основаването му бе оповестено за публично разискване още в първите дни от живота на новия кабинет.
Нидерландската Nedschroef откри цех за 50 млн. лева в Стара Загора
Базираната в Холандия инженерингова и индустриална компания Royal Nedschroef Holding откри завода си за автомобилни елементи в Стара Загора. Инвестицията е за над 50 млн. лева
Преговорите с френската EDF за АЕЦ „ Белене “ са замразени
Преговорите с френската EDF, която трябваше да направи разбор на опциите пред плана АЕЦ „ Белене “, не са прекъснати, а замразени. Това сподели в Комисия по енергетиката отрасловият министър Румен Радев. Той изясни, че стъпките в тази посока не не престават.
И въпреки всичко служителите на реда ще получат по-високи заплати
Полицаите наподобява ще получат нарастване на заплатите след няколкодневните си митинги. Група депутати от ръководещата коалиция ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “, както и от Движение за права и свободи внесоха предложение за промени сред двете четения за 10% растеж на възнагражденията в Министерство на вътрешните работи, както и в допълнение нарастване със 100 лева на заплатите на опредени чиновници.
Кабинетът пренасочва евросредства към метрото на София
Разширението на третия лъч на метрото в София и новите метровлакове са измежду плановете, които ще се дофинансират от приключващата в края на тази година европрограма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година Така средствата по нея ще могат да бъдат изцяло усвоени до края на годината, когато изтича и срокът за допустимост на разноските.
Британска самолетна компания стъпва на карго пазара в България
Британската компания за авиационни услуги Menzies Aviation навлиза на карго пазара в България. Това се случва посредством съглашение за придобиване на мажоритарен дял в българката „ Карго Хендлинг Сървисиз “, основана на Летище София, оповестява SeeNews, базирайки се на публична информация от компанията.
Келнер, сметката... апелирам!?
В народопсихологията на българина лятната почивка е наложителна. Тя е толкоз значима, че има фамилии, които отделят забележителна част от годишния си бюджет, с цел да доближат до брега на морето. От своя страна българският туристически отрасъл, движен от непреходното мото „ Ден година храни “, се пробва по всякакъв начин да се възползва от готовността на летовниците да харчат.
Бордът по туризъм предлага страната да заплаща 10% от ваканциите на българите
Държавата да поеме към 10% от ваканцията на всички българи. Това оферират от Националния ръб по туризъм (НБТ) като вид, посредством който да се подкрепи трайно бранша. Идеята е всеки български жител да има достъп до ваучери, с които да отиде на отмора. Пред Economic.bg ръководителят на Борда Полина Карастоянова подсети, че сходна мярка имаше по време на Коронавирус. Тя е безапелационна, че в сегашната икономическа обстановка страната ни има още по-голяма потребност от този тласък.  
Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия оферират промени при майчинството
Трите години майчинство да бъдат приети за застрахователен стаж без значение при какви условия се излиза в пенсия. Това оферират депутатите от Движение за права и свободи като промени сред двете четения на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Идеята на Движението не е нова, само че няколко пъти към този момент не минава в Народното събрание.
Как се образуват цените на парцелите в България?
Въпросът по кое време ще поевтинеят парцелите е безконечен. Но отговорът става все по-труден. На дневен ред обаче излиза и въпросът по какъв начин се образуват цените на парцелите. Според изпълнителния шеф на АДРЕС Гергана Тенекеджиева цените са разследване от естествения ход на пазара: в случай че търсенето надвишава предлагането, усилват се покупко-продажбите, покачват се цените; в случай че търсенето е под предлагането, понижават покупко-продажбите, спадат цените.
ПП-ДБ „ откраднали “ концепцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за концесията на „ Росенец “
Идеята за отнемането от „ Лукойл “ на десетилетната концесия на пристанище „ Росенец “ е била на ГЕРБ, а ПП-ДБ са побързали да я оповестят тази заран, с цел да я показват като своя. Това се разбра от думите на Бойко Борисов, който разяснява предлагането. Той сподели още, че Движение за права и свободи също го поддържа.
Държавата се закани на Летище София, само че без нищо съответно
Транспортният министър Георги Гвоздейков даде поръчка, че подопечното му ведомство ще ускори контрола върху осъществяването на концесията на Летище София. Съвместен комитет от Министерството и представители на концесионера би трябвало да заседава всеки месец, с цел да се следи регулярно осъществяването на контракта, излиза наяве от днешната среща на министъра с изпълнителния шеф на летището Хесус Кабайеро.
Кабинетът спря всички мегапоръчки за пътни поправки, с изключение на свързаната с Велико Желев
Регионалният министър Андрей Цеков приключи пътните мегапоръчки за 3.6 милиарда лева, стартирани от служебния кабинет преди месеци. Назначеният одит от Цеков е посочил, че са налице ограничаващи критерии и условия, посредством които се основават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на обществени средства.
Димитър Радев остава отпред на Българска народна банка за втори мандат
Депутатите преизбраха Димитър Радев за гуверньор на Българската национална банка (БНБ). Вторият му мандат стартира с две години забавяне, защото политическата рецесия забави обновяването на по този начин значимия регулатор в българската банкова система.
„ Малинова котловина “ ще се трансформира в нереален град “
До 15 години част от „ Малинова котловина “ ще се трансформира в нереален град. Такава прогноза направи Стойне Василев, финансов съветник и създател на „ Смарт мъни “, който взе присъединяване в събитие на имотната организация АДРЕС „ На всеки квадратен метър: Митове и действителности за парцелите “.
С фокус върху електрическите автомобили: GG Group влага 60 млн. лева в цех в Русе
Базираната в Австрия Gebauer & Griller Group (GG Group) ще влага 60 млн. лева в цех за автомобилни съставни елементи в Русе. С плануваната инвестиция се чака последователно да бъдат разкрити към 400 нови работни места.
Революция в туризма: Бизнесмен сътвори първия къмпинг в България без личен състав
Темата за дигитализацията и въвеждането на изкуствения разсъдък в бизнеса става все по-актуална в последните месеци. Междувременно неналичието на фрагменти в бранш „ Туризъм “ се задълбочава с всяка година. Дали решаването на казуса се крие точно във въвеждането на изкуствения разсъдък и цялостното унищожаване на човешкия фактор от услугата? В опит да откри отговор на този въпрос и да направи „ гражданска война в туризма “, както самият той споделя, Антон Кьосев основава първия по рода си в България градски къмпинг с глемпинг зона.
Конституционният съд стартира да умува по референдума против еврото
Конституционният съд образува дело за референдума против еврото на „ Възраждане “. Допитването бе отхвърлено от Народното събрание при започване на месеца, което предизвика проруската партия да оспори решението пред съда.
Payhawk получи европейски лиценз и отвори осми интернационален офис
Основаната в България платформа за ръководство на заплащания Payhawk получи европейски статут на институция за електронни пари. Лицензът бе публикуван от централната банка на Литва и дава достъп до Европейското икономическо пространство (ЕИП).
Слънце, плаж, вода... и шепа газещи в морето хотелиери
В началото на месец юли от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BАHЕ) стартираха акцията „ Чиста е! “. Нейната цел е да опровергае слуховете, че водата в Черно море е мръсна.
Национален статистически институт регистрира дефлация за втори следващ месец в България
Дефлация за втори следващ месец в България регистрира националната статистика. На месечна база през юни Индексът на потребителските цени понижава с 0.4%, т.е. в страната към този момент се следи наклонност за поевтиняване на междинната кошница от артикули и услуги, която статистиката преглежда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР